εδώ
Ο χειμερινός κύκλος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου
του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014-2015 εστιάζει στη Διατροφή και τις
προεκτάσεις της σε επιστημονικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο συκεκριμένος κύκλος περιλαμβάνει 11 εκδηλώσεις
που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων από την τεχνολογική καινοτομία στην παραγωγή
των τροφίμων και την επιχειρηματικότητα στο χώρο της διατροφής έως τη θρησκεία,
τη λαογραφία και την τέχνη, τη γαστρονομία, και, ασφαλώς, την υγεία και ευζωϊα.
Κάθε εκδήλωση θα αρχίζει με εισήγηση από έναν ή
περισσότερους ομιλητές και θα συνεχίζεται με συζήτηση με το κοινό. Κεντρικός
συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Χρήστος Κουτούσης, Προϊστάμενος του
Τμήματος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και
Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Βασική επιδίωξή μας είναι να αναδειχθούν οι πολύπλευρες
πτυχές της Διατροφής μέσα από τη γνωριμία και το διάλογο με ειδικούς από το χώρο
της επιστήμης, της οικονομίας και, γενικότερα, της κοινωνίας. Ελπίζουμε να υπάρξουν
αφορμές για γόνιμο προβληματισμό και κοινές δράσεις: άλλωστε το θέμα αφορά
όλους μας!
α/α
|
Ημερομηνία
|
Ομιλητής-ομιλήτρια
|
Θέμα
|
1
|
10/11/2014
|
Νώτης Αργυρίου
Βιολόγος
Αναπλ.
Διευθυντής ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ
&
Παναγιώτης Μαδέσης
Γεωπόνος
Ερευνητής
ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ
|
Βιοτεχνολογική
καινοτομία στην αγροδιατροφή
|
2
|
24/11/2014
|
Δέσποινα Κομνηνού
Ιατρός
-
Διατροφολόγος
Επιστημονική
Σύμβουλος
ΙΝΕΒ |
ΕΚΕΤΑ
|
Διατροφή
και μεταβολική αρμονία: η ενορχήστρωση της ψυχοσωματικής ευεξίας των παιδιών
|
3
|
01/12/2014
|
Έλενα Δουβλέτη
Φιλόλογος
Πρόεδρος
Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Δήμου Θεσσαλονίκης
& Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου
Επίκουρη
Καθηγήτρια
Τομέας
Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα
Γεωπονίας,
ΑΠΘ
|
Διατροφή
στο σχολείο
|
4
|
15/12/2014
|
Ανδρομάχη Οικονόμου
Καθηγήτρια-Σύμβουλος
ΕΑΠ
Κύρια
Ερευνήτρια, Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
|
Οι
κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της διατροφής στον ελληνικό
παραδοσιακό
πολιτισμό
|
5
|
12/01/2015
|
Δέσποινα Κομνηνού
Ιατρός-Διατροφολόγος
Επιστημονική
Σύμβουλος
ΙΝΕΒ |
ΕΚΕΤΑ,
Χρύσανθος Ζαμπούλης
Ιατρός
Παθολόγος
Ομότιμος
Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
&
Ανδρέας Τζήμος
Νευρολόγος-Ψυχίατρος
Συντονιστής
Διευθυντής, Ψυχογηριατρική Κλινική και Ιατρείο Μνήμης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Θεσσαλονίκης
|
Διατροφή
στην τρίτη ηλικία
|
6
|
19/01/2015
|
Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος-Τηλέμαχος
Σταμκόπουλος
Πρόεδρος,
Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης &
Νικόλαος Κόϊος
Επίκουρος
Καθηγητής Βιοηθικής,
Ανωτάτη
Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης
|
Διατροφικές
πρακτικές
κοινωνικών
συνεκτικών ομάδων: περίπτωση
εκκλησιαστικής
νηστείας
|
7
|
26/01/2015
|
Νίκος Φωτιάδης
Επιμελητής
Αρχιμάγειρος
Διοίκηση,
Τράπεζα της Ελλάδος
&
Μαρία
Παπακωνσταντίνου
Χημικός,
Καθηγήτρια Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων
|
Τοπικές
κουζίνες
της Ελλάδας
|
8
|
02/02/2015
|
Κωνσταντίνος
Κωνσταντινίδης
Διευθύνων
Σύμβουλος
Pelopac
ABEE
|
Ελληνική διατροφή
και επιχειρηματικότητα: δυνατότητες και προκλήσεις
|
9
|
09/02/2015
|
Κώστας Μπιλιαδέρης
Καθηγητής
Τομέας
Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα
Γεωπονίας, ΑΠΘ
&
Ελένη Λυκοτραφίτη
Επίκουρη
Καθηγήτρια
Τμήμα
Τεχνολογίας Τροφίμων
ΑΤΕΙ
Θεσσαλονίκης
|
Νέες διατροφικές
τάσεις
|
10
|
16/02/2015
|
Αναστασία Τούρτα
Διευθύντρια
Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων
|
Θεσσαλονίκη:
διατροφή και γαστρονομική κληρονομιά
|
11
|
Τρίτη
24/02/2015 |
Χρήστος Ντούμας
Ομότιμος
Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
|
Από την
ανάγκη στην απόλαυση
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου