Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Το πρόγραμμα του κύκλου ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

εδώ 


Ο χειμερινός κύκλος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014-2015 εστιάζει στη Διατροφή και τις προεκτάσεις της σε επιστημονικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο συκεκριμένος κύκλος περιλαμβάνει 11 εκδηλώσεις που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων από την τεχνολογική καινοτομία στην παραγωγή των τροφίμων και την επιχειρηματικότητα στο χώρο της διατροφής έως τη θρησκεία, τη λαογραφία και την τέχνη, τη γαστρονομία, και, ασφαλώς, την υγεία και ευζωϊα.

Κάθε εκδήλωση θα αρχίζει με εισήγηση από έναν ή περισσότερους ομιλητές και θα συνεχίζεται με συζήτηση με το κοινό. Κεντρικός συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Χρήστος Κουτούσης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Βασική επιδίωξή μας είναι να αναδειχθούν οι πολύπλευρες πτυχές της Διατροφής μέσα από τη γνωριμία και το διάλογο με ειδικούς από το χώρο της επιστήμης, της οικονομίας και, γενικότερα, της κοινωνίας. Ελπίζουμε να υπάρξουν αφορμές για γόνιμο προβληματισμό και κοινές δράσεις: άλλωστε το θέμα αφορά όλους μας!



α/α
Ημερομηνία
Ομιλητής-ομιλήτρια
Θέμα
1
10/11/2014
Νώτης Αργυρίου
Βιολόγος
Αναπλ. Διευθυντής ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ & Παναγιώτης Μαδέσης
Γεωπόνος
Ερευνητής ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ

Βιοτεχνολογική καινοτομία στην αγροδιατροφή
2
24/11/2014
Δέσποινα Κομνηνού
Ιατρός - Διατροφολόγος
Επιστημονική Σύμβουλος
ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ

Διατροφή και μεταβολική αρμονία: η ενορχήστρωση της ψυχοσωματικής ευεξίας των παιδιών
3
01/12/2014
Έλενα Δουβλέτη
Φιλόλογος
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Δήμου Θεσσαλονίκης
& Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

Διατροφή στο σχολείο

4
15/12/2014
Ανδρομάχη Οικονόμου
Καθηγήτρια-Σύμβουλος ΕΑΠ
Κύρια Ερευνήτρια, Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

Οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της διατροφής στον ελληνικό
παραδοσιακό πολιτισμό
5
12/01/2015
Δέσποινα Κομνηνού
Ιατρός-Διατροφολόγος
Επιστημονική Σύμβουλος
ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ,
Χρύσανθος Ζαμπούλης
Ιατρός Παθολόγος
Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
& Ανδρέας Τζήμος
Νευρολόγος-Ψυχίατρος
Συντονιστής Διευθυντής, Ψυχογηριατρική Κλινική και Ιατρείο Μνήμης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διατροφή στην τρίτη ηλικία
6
19/01/2015
Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος-Τηλέμαχος
Σταμκόπουλος
Πρόεδρος, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης &
Νικόλαος Κόϊος
Επίκουρος Καθηγητής Βιοηθικής,
Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Διατροφικές πρακτικές
κοινωνικών συνεκτικών ομάδων: περίπτωση
εκκλησιαστικής νηστείας
7
26/01/2015
Νίκος Φωτιάδης
Επιμελητής Αρχιμάγειρος
Διοίκηση, Τράπεζα της Ελλάδος
& Μαρία
Παπακωνσταντίνου
Χημικός, Καθηγήτρια Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων

Τοπικές κουζίνες
της Ελλάδας
8
02/02/2015
Κωνσταντίνος
Κωνσταντινίδης
Διευθύνων Σύμβουλος
Pelopac ABEE

Ελληνική διατροφή και επιχειρηματικότητα: δυνατότητες και προκλήσεις
9
09/02/2015
Κώστας Μπιλιαδέρης
Καθηγητής
Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
& Ελένη Λυκοτραφίτη
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Νέες διατροφικές τάσεις
10
16/02/2015
Αναστασία Τούρτα
Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

Θεσσαλονίκη: διατροφή και γαστρονομική κληρονομιά
11
Τρίτη
24/02/2015
Χρήστος Ντούμας
Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Από την ανάγκη στην απόλαυση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου